Kapcsolat
Kapcsolat

Hőszigetelés

Külső és belső hőszigetelés esetén forduljon hozzánk bizalommal. Sok-sok homlokzattal és még több ajtó- ablakcserével a hátunk mögött pontosan tudjuk, hogyan kell energiát és pénzt megtakarítani.

Nem is gondolnánk, hogy a lakásfelújítás vagy házépítés során rosszul kialakított vagy hiányos hőszigetelés milyen bosszúságok és egészségügyi problémák okozója. Hogy kiiktassuk a penészesedés kialakulásához vezető hőhidakat és az egyre dráguló energiaszolgáltatás mellett a lehető legalacsonyabban tudjuk tartani a fűtési és hűtési költségeket, engedje meg, hogy segíthessünk, rávilágítva a hőszigetelés fontosságára és variációira, hogy ez által az Ön számára legmegfelelőbb innovatív megoldást választhassa.

 

A nem megfelelően kialakított szigeteléssel járó hőveszteség akár ötször akkora fűtési költséggel is járhat, ami egy szezon alatt több százezer forint többletkiadást is jelenthet. Egy 100 m2-s családi ház fűtése jó szigetelés esetén 20-25 ezer Ft, míg ha nem megfelelő, ez havi 80-100 ezer Ft-ba vagy akár még többe is kerülhet. Nem nehéz kiszámolni, hogy ez egy minimális, 4 hónapos fűtés esetén is 250-300 ezer Ft(!) különbözet. A penészesedés, gombásodás megjelenésének orvoslására a gombaölő (fungicid) megoldások csak ideig-óráig jelentenek megoldást, tehát fordítsunk különös figyelmet családunk egészségére és pénztárcánkra. Megéri.

 

HŐSZIGETELÉS, TÖBB HŐ, KEVESEBB KÖLTSÉG

Egy hőkamerával végzett hőtérképes diagnosztikai vizsgálat segítségével pontosan felderíthetők egy épület szigetelési hiányosságai, energiavesztesége, melynek bekerülési költsége elenyésző a fűtési szezonban feleslegesen kidobott pénzösszegekhez képest. Ennek a módszernek a segítségével megválaszthatjuk a rossz vagy hiányos szigetelés javításához legalkalmasabb eljárást és minimalizálhatjuk a szigetelési utómunkálatok költségeit.

Minél vastagabb a szigetelés annál jobb az energetikai veszteség mutatója. Gondoljunk csak bele. Egy -20 Celsius fokra állított fagyasztóládát, ha kihúzunk a konnektorból és 4 nap múlva kinyitjuk az ajtaját, még mindig legalább -1 Celsius fok lesz benne. Egy hűtő 5-7 cm-es szigeteléssel van ellátva, ami Magyarországon a házszigetelések vastagságának az átlaga volt néhány évvel ezelőtt. Bár jó irányba haladunk, ez még mindig nem éri el a német 15 cm-es vastagságot. Amennyiben minimum 10 cm-es szigetelést választunk a külső, homlokzati hőszigetelés megvalósítására, már rövidtávon érezhető lesz a megtérülés, de erősen ajánlott az optimális 15 cm.

A homlokzati szigetelésnél fordítsunk különös figyelmet az ajtó, ablak, nyílászáró környezetére. Általános szigetelési hiba, hogy az ablakok, ajtók beugróiba nem fordítják be a szigetelést, ami kifejezetten nagy hőveszteséget okoz. Fontos megemlíteni, hogy a hőszigetelés nem csak a havi rezsit csökkenti a téli-nyári hónapokban, hanem fontos szerepe van az épület állagának, valamint a gépészet megóvásának szempontjából is.

A homlokzatszigetelést megvalósíthatjuk kőzetgyapottal, vagy a napjainkban legelterjedtebb és egyik leghatékonyabb hőszigetelési technológiával, a dryvitozással. Ezzel az eljárással a hőveszteséget 35-45%-al tudjuk csökkenteni. A hőveszteség további 30-40%-kal csökkenthető az ajtó, ablak nyílászáró cserékkel, melyeket a versenypiacnak köszönhetően már igen kedvező árakon beszerezhetünk.

 

HŐSZIGETELÉS, KÍVÜL ÉS BELÜL, HÁZBAN ÉS LAKÁSBAN

Hőszigetelés más-más technológiát igényel a lapos tetős épületeknél és a lakott tetőterek esetében egyaránt. Nyilván az építkezés fázisában érdemes előre gondolkodni, megtervezni a gyerekszoba, fürdőszoba kialakítását és a legcélravezetőbb mindezt kivitelezni. Ha azonban valamilyen oknál fogva elmaradt, vagy felújításra szorul, a lapos tetős épületeknél kívülről – járható vagy nem járható több rétegű – víz- és hőszigetelést – nyeregtető esetében belülről – polisztirol, poliuretán vagy ásványgyapot – hőszigetelést alkalmazzunk figyelembe véve a tetőfólia szerkezetét. A munkálatok megtervezésének és kivitelezésének folyamatában mindenképp kérjük ki szakember véleményét.

A belső hőszigetelés kialakítására – a padló hang- és hőszigetelés elengedhetetlen munkálatain túlmenően – használjuk a szárazépítés, vagyis a gipszkartonozás ide vonatkozó útmutatásait. Nyilvánvalóan ezzel teret vesztünk, azonban ha szeretnénk élhető környezetet kialakítani, fel kell áldoznunk azt a néhány centimétert a falak tekintetében is. Gyors kivitelezés, hatékony hőszigetelés, lélegző falak, vagyis penészmentes, hőtároló élettér és pénztakarékosság lesz a jellemző így otthonunkra, ahol ezen technológiák alkalmazásával a helységeknek megfelelő felületeket tudjuk kialakítani előkészülve a szobafestés ill. a burkolás, fürdőszoba felújítás munkálataihoz.

 

HŐSZIGETELÉS, LÁBAZATI ÉS FÖDÉMSZIGETELÉS

Hőszigetelés fontossága: sokan abba a hibába esnek, hogy a homlokzati munkálatok befejezésével elkészültnek tekintik az épület hőszigetelés folyamatát, pedig korántsem az.

A lábazatszigetelés hiánya esetén – a szigetelt homlokzat aljánál keletkező vonal jellegű jelentős hőhíd miatt – egyrészt hőveszteséget szenvedünk, másrészt a lábazatnál nedvességre és penészesedésre számíthatunk. Ez képes tönkre tenni a padlót vagy akár a falazat alsó harmadát is. A lábazati hőszigetelés – a burkolás széles körű lehetőségei közül választva – teljesen egyedivé varázsolható. A burkolat a homlokzat egyes szegmenseire is felfuttatva, ill. variálva esztétikus és trendi látványt nyújt, nem beszélve arról, hogy az elvégzett minőségemelő szigeteléssel együtt jócskán emeli ingatlanunk értékét, és búcsút mondhatunk a felesleges rezsiköltségeknek.

Egyik barátom nemrégiben talált egy pofás kis kertes házikót Halásztelken, és az üzletet gyorsan nyélbe is ütötték. Az újonnan klimatizált és fűtéskorszerűsítésen átesett házzal látszólag nem is volt semmi baj mindaddig, míg be nem köszöntöttek az első hideg napok. Első felindulásukban üzembe helyezték a kandallót, mondván ráérnek még bedurrantani a kazánba. Szinte megállás nélkül rakták a fát két napig a patinás szerkezetbe, de a hőérzet mit sem változott. A homlokzati és a lábazati hőszigetelés rendben volt, a nyílászárókat kicserélték. Akkor mi lehet a baj? Ekkor pánikszerűen hívott telefonon, majd néhány órával később már együtt néztük át a ház hőszigetelésének kivitelezését. A hibát gyorsan diagnosztizáltuk és megdöbbenve tapasztalta, hogy hiába a lakásfelújítás, a meleg kiszökik, ha nem vigyázunk rá. Azzal bizonyára mindannyian tisztában vagyunk, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, így hát nem szabad megfeledkeznünk a födém szigeteléséről sem. Két nap alatt végeztünk a hőszigetelés munkálataival a tetőtérben és a meleget rabul ejtettük. A barátom a mai napig hálálkodik a gyors problémamegoldásért. Ebben az esetben nem járható szigetelést építettünk be, mert a tetőteret nem használják, azonban a tető hőszigetelés nyilvánvalóan a tető kialakításának függvénye.

Az innováció a hőszigetelés terén is jelen van, ami ebben a kategóriában is folyamatosan változtatja a piacot. A NASA által kifejlesztett eljárást, a festett hőszigetelést még sokan kétkedve fogadják, azonban sokan tartoznak már azok táborába, akik így szigetelik házukat. A szaküzletekben kapható vödrös, igény szerint színezhető, gyorsan száradó szigetelőanyagot könnyű felhordani. Az eljárás igen hatékony, gyors és pénztárcakímélő. Nagyon jó hővisszaverő képességének köszönhetően a nyári hónapokban is jó hőérzetet biztosít, mindemellett a vízlepergető felület pozitív tulajdonsága, hogy alkalmazása nem gátolja a falak lélegzését.

Hőszigetelés modernizálásával megtakarított nem kevés pénzt mire költjük, azt már mindenki döntse el saját maga.