Kapcsolat
Kapcsolat

Gyerekszoba

Hogyan alakítsuk ki a gyerekszobát? Milyen színeket, anyagokat használjunk? Engedje meg, hogy segíthessünk. Színes, élhető, praktikus trendi és nem utolsó sorban biztonságos kuckókat alakítunk ki, hogy az apróságok boldogan cseperedjenek.

Mi szülők tisztában vagyunk vele, hogy gyermekeink boldogsága a mi boldogságunk is, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy esetleg amiben mi még hiányt szenvedtünk, azt csemetéink már teljes egészében kiélvezhessék csecsemőkoruktól egészen felnőtt korukig.

Nézzük melyek a gyerekszoba felújításnak / kialakításnak legfontosabb alapköveit.

Amennyiben lehetőségünk van rá, válasszunk minél tágasabb teret, mely a gyermek fejlődése során mozgásteret biztosít. Nem is gondolnánk, hogy ez milyen fontos szerepet játszik a szorongásos és fóbiás betegségek kialakulásának megelőzésében. Mivel gyermekünk attitűdjének alakulását a 6. hónaptól kezdődően a külső ingerek formálják és a 10. hónaptól kezdve mámorosan kezdik el felfedezni a külvilágot, ezért elsődleges szempont, hogy a meleg, barátságos környezet a megfelelő impulzusokat nyújtsa minden egyes otthon töltött pillanatban.

 

GYEREKSZOBA FELÚJÍTÁS

Ahogy a lakásfelújítás esetében, úgy a gyerekszoba felújítás során is fontos, hogy az élettér legyen változatosan színes, harmonikus. A lelki megerősödés érdekében használjunk telt, erős színeket, hiszen a színfelismerésre már a 3 éves gyermekünk is képes.

A sárga a fény, a melegség színe. Tudatosságra, magabiztosságra, önállóságra utal.

A narancs ugyancsak érzelmi melegséget, energikusságot, vidámságot hordoz magában.

A piros szín a tűz, az energia, a szeretet színe.

A rózsaszín az érzékenység színe.

A kék a nyugalom, a béke, a hűség színe.

A lila rendkívül izgalmas, spirituális szín, ami szellemi fejlődést, azonosulási vágyat tükröz.

A barna a föld, a gyökerek, ezáltal a stabilitás színe.

A zöld a gyerek számára a harmóniát, az igazságosságot és az egyenlőséget tükrözi.

Jelentőségteljes tehát a színek meghatározása, melyek a gyerekszoba berendezése szerint kell, hogy betöltsék funkciójukat.

Használjuk például a lilát bátran a rajz- vagy íróasztal környezetének háttereként. A barna alapot az ágy háttereként. Itt megjegyezném, hogy nem véletlenül használtam az „alap” szót. Ha az alapszínek megvannak, kezdhetjük a kiegészítőszínek és formák kidolgozását, melyek életre keltik a felületeket és gyermekünk fantáziáját.

 

A gyermekpszichológusok a mesét gyógyító hatásúnak tartják, mely a lelki egészséghez elengedhetetlen. Használjuk fel a meséket és jelenítsük meg a falakon. Ezekhez a változatos dekorációs elemekhez manapság már könnyedén hozzájuthatunk a szaküzletekben, de mi magunk is készíthetünk kiegészítőket. Például egy falra festett vagy ragasztott fához kenderkócból és gipszből készíthetünk indákat, melyek a falra illesztve és lefestve 3 dimenzióban elevenítik meg a mesés környezetet.

A gipszkarton megoldások végtelen tárháza olyan lehetőségeket biztosít számunkra, mellyel a nem aktuális játékok, ruhák tárolására titokzatos rejtekhelyet alakíthatunk ki a gyerekszoba eldugott sarkában. Hogy ez Alíz Csodaországának bejárata lesz-e egy odvas fa tövében vagy egy könyvespolc poszter, az már csak a fantáziánkon múlik.

A gyerekszoba padlóburkolása esetén praktikus egy sötétebb színű padlószőnyeg vagy játszószőnyeg. Nagyon fontos tanács: lehetőleg ne legyen túl puha, hogy a játékok ne boruljanak fel rajta!

Ne feledkezzünk meg a gyermekek egyik kedvencéről, a hintázásról sem. Ennek előkészítésére 2 db menetes dübelt helyezzünk a mennyezetbe, melyekre bármikor rögzíthetjük majd a biztonsági hevederrel ellátott hintát.

 

GYEREKSZOBA, ELSŐ A BIZTONSÁG ÉS A KÉNYELEM

Gyerekszoba felújítás: Az ágy elhelyezése kulcsfontosságú. A gyerekszoba kialakításakor feltétlen ügyeljünk rá, mert a fejlődés szakaszában nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk a nyugodt alvási fázisra. A Feng Shui szerint az ágyat semmiképp ne tegyük a szoba közepére, mert szakadékérzést kelt, ill. az ajtóval szembe - bár ez igen praktikusnak tűnhet, azonban – ezzel nyugtalan éjszakákat okozhatunk a gyermeknek, így saját magunknak is. Ügyeljünk rá, hogy alvás közben se a gyermek teste, se a feje ne nézzen az ajtóra, azonban fontos, hogy rálásson, hiszen az biztonságérzetet nyújt számára.

Bútorkészítés gyerekszoba részben: Minden egyes bútordarab beszerzésekor ügyelnünk kell rá, hogy a gyerekszoba baleseti kockázatát minimálisra csökkentsük, ezért figyeljünk, hogy ne legyenek éles, sarkos kialakítások. Ha mégis van ilyen, használjunk biztonsági sarokvédőt. Szükség szerint használjunk ajtóbecsapódás gátlót, ajtórögzítőt, fiókzárat, szekrényzárat, ablakzárat. Ne feledkezzünk meg a dugaljakról! A biztonsági „kulcsos” vakdugók használata kötelező! A gyermekek kíváncsiak, előbb-utóbb beledugnak tárgyakat a szabadon hagyott konnektorba, ami életveszélyes.

 

A világítás megtervezésénél tartsuk szem előtt, hogy a gyerekszoba munkaasztalánál plusz fényforrás is kapcsolható legyen. Nem árt, ha 2 körös világítást építünk ki, mellyel duplázhatjuk a rendelkezésre álló fényerőt. Építsünk be fényerőszabályzós kapcsolót, melynek segítségével a gyerekszoba esti hangulatvilágítását mi magunk tudjuk a megfelelő luxra állítani. A világítás kialakításához szintén segítségül hívhatjuk a gipszkartonozás széles tárházát, mellyel még hangulatosabbá és egyedivé varázsolhatjuk a mesés birodalmat. A szaküzletekben széles választékban kaphatók fluoreszkáló dekorációk, melyek a mennyezeten és oldalfalakon az esti villanyoltást követően még hosszú percekig adják át gyermekünknek az éjszaka mesés hangulatát.

Hogy ne érjen bennünket csalódás, mielőtt bármibe is belefognánk, tervezzük meg a részleteket. Erre mindenképp megéri rááldozni egy kis plusz időt, ezzel sok bosszúságot elkerülve. Manapság már elég jó 3D tervező szoftverek vannak, melyek segítségével bátran tervezgethetjük a gyerekszoba terét és kialakításait elképzeléseink szerint.

Ha jól megterveztük a részleteket, az idilli gyerekszoba elkészültekor mi magunk is érezni fogjuk, hogy a tér lélegzik, boldogságot és szeretetimpulzusokat áraszt apró lakójára.