Kapcsolat
Kapcsolat

Lakásfelújítás – A 15 leghatásosabb légtisztító szobanövény

A lakásfelújítás után jöhet egy kis takarítás és pakolás. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy milyen növényekkel szépítsük meg otthonunkat. Tudta Ön, hogy vannak szobanövények melyek nem csak úgy szimplán tisztítják a levegőt, de képesek a mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, mérgező anyagokat is megszűrni? Íme, a NASA által tesztelt és rangsorolt leghatékonyabb levegőtisztító szobanövények.

Nem csak szépek, de tartásuk egészséges is. A NASA kutatásai alapján bebizonyosodott, hogy egyes dísznövények kifejezetten jó hatással vannak a beltéri levegőre, mivel képesek kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, mint például a formaldehid, ammónia és a benzol.

Egyes építőanyagok, festékek, lakkok, ragasztók, műanyagok, tisztítószerek, nyomtató tinták, és a bútorokhoz használt rétegelt- illetve farostlemezek az egészségre nem éppen jótékony hatású anyagokat – például formaldehidet, benzolt, triklóretilént bocsáthatnak ki környezetükbe. A lakásfelújítás során igyekezzünk ezen anyagok használatát minimálisra csökkenteni.

 

Beteg Épület Szindróma

Az ő környezetük a mi lakásunk levegője, ahol bizonyos koncentrációban megjelenve ezek az anyagok hangulatváltozást, illetve testi tüneteket (fejfájás, émelygés, szemgyulladás, bőrirritáció, stb.) okozhatnak. Ezen tünetek olyan gyakoriak lettek a nagyvárosok lakói – főleg az irodai dolgozók – körében, hogy már saját név alatt futnak: ez a „beteg épület szindróma” („sick building syndrome”, röviden csak SBS).
A megoldás viszont mindennél egyszerűbb: amellett, hogy érdemes lecsökkenteni a lehetséges szennyezőanyag- források számát, egyes dísznövények betelepítésével bármelyik lakásban javítani lehet a levegő minőségét.

NASA kutatás a növények gyógyító hatásairól

A NASA kutatói zárt, hegesztett plexiüveg alatt nevelt növények szennyezőanyag-felvételét vizsgálták úgy, hogy az elszigetelt levegőbe különféle kémiai anyagokat juttattak, és figyelték azok koncentráció-változását. Kiderült, hogy nem csak a növények levelei, hanem gyökerei, sőt a talajbaktériumok is jelentős szerepet játszanak a koncentrációk csökkentésében!

 

A kutatási eredmények és 15 év saját tapasztalata alapján Kamal Meattle összegyűjtötte azt a néhány szobanövényt, amely kifejezetten alkalmas a levegő minőségének javítására. Új Delhiben egy óriási üzletközpontot láttak el gazdagon a legjobb hatású dísznövényekkel, és figyelték az ott dolgozók egészségét.

Ők saját bevallásuk szerint energikusabbak lettek, és más modern épületekkel összehasonlítva jóval kisebb volt körükben a légúti megbetegedések, fejfájás, szemirritáció előfordulása. Nem is beszélve arról, hogy az épület energiaigénye több mint 15%-al csökkent, hiszen a szellőztetés egy részét maguk a növények megoldották.

 

A három „joker” növény

Areca pálma: „a nappali szoba növénye”, ugyanis nap közben rengeteg oxigént termel, ezen kívül kellemesen párássá teszi a levegőt, és képes kiszűrni a szennyező anyagok egy részét.

Anyósnyelv: „a hálószoba növénye”, mert éjszaka termeli az oxigén nagy részét. Benzol és formaldehid megkötésére kifejezetten alkalmas.

Szcindapszusz (szobai futóka): „a specialista”, formaldehid és más illékony szerves vegyületek eltávolítására is alkalmas.

 

A legjobb szobanövények

1. Areca (arekát) pálma

Az Arekát pálma az egyik legjobb tisztító növény a NASA kutatásának értékelése szerint. Dr. Wolverton tanulmánya alapján úgy véli , hogy a 8. helyen áll a formaldehid-eltávolító képessége. Ezt a szobanövényt, mint a leghatásosabb párásítót azonosította a MetaEfficient.com .Az Arekát képes fenntartani az otthonod nedvességét még száraz időszakban is, és eltávolítja a kémiai mérgeket a levegőből. A téli időszak során annyira hatásosan fenntartja a páratartalmat, hogy akár ki is kapcsolhatnád az elektromos párásító gépedet!

2. Botpálma (Rhapis excelsa)

A NASA kutatásaiban ez a szobanövény - Botpálma (vagy latin nevén Rhapis excelsa) - ugyanazt az értékelést kapta mint az Arekát pálma. A Botpálma egy rendkívül alkalmazkodó növény és a világ minden pontján megtalálható akár száraz, akár nyirkos helyen is, és ellenáll a növénykárosító bogarak nagy részének. A botpálmafa nem a leghatékonyabb a formaldehid eltávolításában tehát ha ez problémát jelent, talán jobb ha egy másik növényt keresel.

3. Bambuszpálma

A bambuszpálma a dobogón a harmadik helyet érte el a formaldehid eltávolító képességével. A NASA rangsorán is a harmadik, tehát ez a növény is megfelelően tisztítja a szobád levegőjét. A bambuszpálma nedves környezetben, de nem túl vizes talajban és sok napsütés hatására gyorsan nő. Ez a pálma fajta sok teret igényel a növekedéshez, tehát nem ez lesz a legjobb választás, mint íróasztalt díszítő növény.

 

4. Szobafikusz

Dr.B.C.Wolverton tanulmánya „Az 50 szobanövény, ami megtisztítja a házunkat vagy az irodánkat” szerint ezt a házi növényt (latin nevén Ficus Robusta) a 20 vezető növény egyikeként emlegetik. Ez a szobanövény nedvességet termel, így megsemmisíti a bio szennyvizeket, eltávolítja az illékony szerves anyagokat és a levegőben lévő mikroorganizmusokat, amint ezek a szobába kerülnek. Idővel a szobafikusz egyre hatékonyabban pusztítja el a levegőben jelenlévő méreganyagokat. A szobafikusz levelében található baktériumok felbontják a méreganyagokat és meg is kötik ezeket. A folyamat után tiszta levegőt áraszt a környezetünkbe. Amint a növény növekszik a mikroorganizmusok száma is növekszik. A megnövekedett baktériumok száma elősegítik a növényt, hogy sokkal hatékonyabban vonják ki a levegő méreganyagait.

5. Dracéna

A dracéna (latin nevén dracena dermensis) a NASA rangsorán 7.8 pontal az ötödik helyezést érte el. Az adatok szerint óránként 1,328 mikrogramm formaldehidet távolít el. Sőt még a xilént is lebontja óránként 154 mikrogrammot. Javasolt helye a lakásban: Ezek a növények főleg az újonnan szőnyegezett, bútorozott lakásokba valók ahol a formaldehid mennyiség még nagyon magas. Egy pár tipp, hogy a növény egészséges maradjon: Szereti a vibráló fényt, és kevésbé a közvetlen napsugarat. A tavaszi és a téli időszakban végig locsolni kell, de a köztes időben hagyni kell, hogy a föld picit kiszáradjon.

6. Angol vadborostyán (Hedera helix)

Ha az otthonodban a levegő kiszáradt és még be is pállott, akkor az angol vadborostyán (más néven Hedera helix) lesz a jó megoldás a problémákra! Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy 60%-a a levegő alapú humusznak az adott területen az angol vadborostyán elhelyezése után 6 órával eltűnt. Azok az emberek akiknek allergiájuk vagy asztmájuk van ,vagy talán hajlamosak rákos megbetegedésre adhatnának egy esélyt az angol vadborostyánnak, hátha használ!

7. Datolyapálma (Phoneix roebelinii)

Habár a datolyapálma összehasonlítva a három másik tisztító növény rokonával nem a legtökéletesebb, egyáltalán nem rossz választás. A datolyapálma (latin nevén Phoneix roebelinii) rendkívül hatékonyan távolítja el a méreganyagokat és a szerves anyagokat a levegőből, ráadásul pedig a szobánkat divatossá és széppé varázsolja. A datolyapálma nagyon hatékonyan tünteti el a formaldehidet a levegőből és nagyon jó kombinációt alkot más tisztító növényekkel.

8. Ficus Alii

A ficus alii (latin nevén ficus macleilandii) nem olyan hatékony a szennyezés eltávolításban, mindemellett azért ez is egy jó választás, ha friss és tiszta levegőre vágysz akár lakásban, vagy irodában. Jobban teszed, ha utánanézel, így észreveheted, hogy sok helyen figyelmeztetnek arra, ha valakinek latex- vagy gumiallergiája van az ne nagyon nyúljon hozzá, vagy jól mossa meg utána a kezét, mert a növény tartalmaz gumit és ez bőrre kerülve problémákat okozhat.

 

9. Boston páfrány

A boston páfrány volt a leghatékonyabb a formaldehid eltávolításában és sokkal többet távolított el óránként, mint az összes többi növény. Tanulmányok kimutatták, hogy a boston páfrány még a nehézfémeket is eltávolítja a földből, mint például a higanyt vagy az arzént.

10. Vitorlavirág (spathiohyllum sp.)

A vitorlavirág (latin nevén spathiohyllum sp.) egy tökéletes levegőtisztító növény azoknak, akik nem értenek a kertészkedéshez. Ezt a fajta növényt sokszor akár még a bevásárlóközpontok tövében is megtalálhatjuk, mert nagyon egyszerűen szaporodik és alacsony az igénye. Ha esetleg félnél, hogy megölöd az új házi növényedet azzal, hogy nem locsolod, nem gondozod, akkor bátran ajánlom ezt a fajta növényt.

11. Aloe Vera

Az aloe vera bizonyítottan sokkal hatásosabb a formaldehid eltávolításában kisebb koncentrációnál mint a Filodendron. Hasonlóan híres a gyógyító hatásáról és elismert a gyógyászati tulajdonságai miatt, ami sok becenevet is ad neki. Az Aloe Vera növényt a kezdetleges fényképészetnél is használták, az Andrea növényi alapú légtisztítóban. Valószínű, hogy a növény tisztító hatása miatt.

12. Csüngő csokrosinda

A Csüngő Csokrosindát Dr. Wolverton használta az 1985-ös tanulmánya során ahol a növények szénmonoxid és nitrogén-dioxid eltávolító képességét vizsgálta. Abban a szobában ahol sok csüngő csokrosindát helyeztek el, a szénmonoxid és a nitrogén-dioxid tartalom 24 órán belül lecsökkent szinte nullára.

 

13. Krizantém

Ez a csodaszép, bájos szobanövény képes eltávolítani a benzolt amiről tudjuk, hogy rákot okoz. Sok dohánytermék tartalmaz benzolt tehát jó lenne, ha minden dohányzó háztartásban lenne egy ilyen növény. De nehogy azt higgyük, hogy akármelyik növény megszünteti a dohányzás káros hatásait! Ne felejtsd el ,hogy a sok jó tulajdonsága ellenére a Krizantém mérgező, ha szájba vesszük és ha a nedve a bőrre kerül.

14.Szívlevelű Filodendron

A NASAkutatásai azt mutatták, hogy a Filodendron szobanövény volt a legjobb olyan lakásban tartható növény amelyik eltávolította a formaldehidet, a minket körülvevő levegőből főleg,ha nagy koncentrációban jelent meg.

15. Anyósnyelv (Szobai szanszeviéria)

A szobai szanszeviéria nagyon gyorsan és könnyedén növekszik és rettentően szívós. Nagyon jól megtisztítják a levegőt a méreganyagoktól és boldogan növekszenek olyan helyeken is, ahol esetleg más növény tönkremenne, kipusztulna (mint például egy nagyon meleg ablakpárkányban). Nagyszerű fürdőszoba növénynek és sötét helyeken is jól él.

Összefoglalva tehát: a növények nem csak szebbé, otthonosabbá, de egészségesebbé is teszik környezetünket. Itt az ideje tehát, hogy eddigi előítéleteidet félretéve elhidd: nem a kaktusz az egyetlen, ami képes megélni a szobádban. Hiszen egyik növény sem vágyik többre egy kevés víznél és gondoskodásnál.

Ami fontos: tartsd tisztán a növények levelét, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat. A virágföld felszíne is legyen törmeléktől mentes, hiszen a szűrés egy része itt megy végbe.

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/zoldovezet/1777/Novenyekkel-a-lakas-tiszta-levegojeert